Feriti-va de linguseala, caci in ea se ascunde invidia, uciderea de frate

Rasplata faptelor bune este iubirea oamenilor. Nimic nu este mai mare si mai mult decat a fi iubit.
 
Oamenii insa confunda iubirea cu linguseala, caci oricine face bine la vedere si ofera daruri si foloase este lingusit de multime. Linguseala naste la randul ei dorinta de a placea oamenilor si de a face milostenii din iubire de slava.
 
Adevarata iubire insa este rara si o traiesc doar putini. De aceea a si zis Hristos: vai voua cand va vor vorbi toti oamenii de bine. Deosebim adevaratele fapte bune de faptele facute de ochii oamenilor prin aceea ca nu avem lingusitori: unii ne iubesc si altii ne urasc. Iar cei care ne urasc sunt casnicii nostri. Adica fratii nostri, cei de o tagma cu noi, cei cu care mancam paine, acestia sunt cei care ne vor ura pentru ca suntem iubiti. Ei zic: nu este oare acesta Fiul teslarului, ce poate sa faca bun?
 
Invidia este ceva ce se naste doar intre frati, intre oameni apropriati, prieteni, adica cei cu care traim impreuna, casnicii nostri. Nimeni nu invidiaza pe cineva pe care il vede doar la televizor, oricat de bogat sau de celebru ar fi, dimpotriva, il admira, ravneste sa fie ca el si atunci cand are ocazia sa-l intalneasca il linguseste.
 
De aceea toti lingusitorii sunt invidiosi.
 
Feriti-va de linguseala, caci in ea se ascunde invidia, uciderea de frate. Deosebiti iubirea de linguseala, slava desarta de milostenie. Fiti neclintiti in fata laudelor omenesti pentru a ramane in iubire.
 
Pr. Savatie Bastovoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *