Iubirea nu inceteaza! Cand inceteaza, nu e iubire!

Cine te iubeste cu adevarat vrea sa te schimbe?
 
Iubirea inseamna sa transferi catre celalalt valorile in care tu crezi si despre care crezi ca-l pot ajuta sa-i fie usor. Exista momentul acesta al rastignirii celor doi Sfinti, Timotei si Mamvra, fata in fata. Dupa casatorie, se iau, sunt arestati; el era preot, ea era diaconita. Și sunt rastigniti unul in fata celuilalt. Și cand unul slabea in credinta, celalalt il intarea. Era ca o atritie si contritie duhovniceasca. Și povestea lor spune ca asa intarindu-se unul pe altul, de pe o cruce pe alta, si-au dat duhul. Da? Eu spun tot timpul la cununie un text al unui francez, preluat de Parintele Staniloae, ca cea mai frumoasa declarati de dragoste pe care un mire o spune miresei si mireasa mirelui este: Tu n-ai sa mori niciodata! Tu n-ai sa mori niciodata! Deci biruinta noastra incepe din momentul in care, iubind cu adevarat, ne dam seama ca, fara celalalt, nu avem rost. Dar rostul cel mai de pret este sa-l intalnim pe celalalt cu demnitatea unei iubiri asumate.
 
Ma  intorc¦ Uite, ca un cerc ne-am intors la intrebarea doamnei profesoare de la inceput. Va rog sa ma credeti: iubirea nu inceteaza! Cand inceteaza, nu e iubire! I-am spus  unei actrite care mi-e tare aproape de inima ca Ovidius, marele poet de la Tomis, desi acum avem alt poet puscariabil la Tomis – , marele poet de la Tomis spunea, la un moment dat, ca iubirea e vecina  cu ura. Ca, pentru a-ti putea verifica daca ai iubit cu adevarat, trebuie sa constati ca urasti cu adevarat. Da, dar asta numai in ce priveste pacatul. Atunci te vindeci de pacat, cand urasti pacatul. In viata noastra, nu in toate situatiile suntem egali in dragostea noastra. Exista limite pe care le depasim sau nu le depasim sau poate nu ni le asumam niciodata. Adevarul e ca, pentru cei care au copii, cel mai interesant exercitiu de iubire este modul in care iti raspund copiii la iubirea ta. Tu tipi: Bai, pune-ti pantalonii la loc! Și el rade. Mananca tot! Și el gusta! Jocul asta, jocul in care e mai important sa sigilezi ontologicul iubirii tale de celalalt, decat sa te joci de-a tata si de-a mama e mult mai important. Din nefericire, la noi iubirile pornesc de la sexualitate catre vesnicie. Nu dinspre vesnicie spre sexualitate. Avea Parintele Teofil o vorba: Noi mancam, ca sa avem un prilej in plus sa spunem Tatal nostru. Da? Deci noi iubim, ca sa avem un prilej de iubire. Nu ne trebuie prilejuri sa iubim, ne trebuie persone sa iubim.
 
Toata lumea zice: Sa cream un grup de tineri, sa ce cunoasca intre ei, ca de aia copiii din Biserica nu se casatoresc intre ei, ca nu cunosc intre ei. Pai, bai, daca nu te cunosti la Biserica, hai sa bem o bere. Care e problema? De bere ne-am vazut, de bere ne avem! Acum nu e musai ca, daca de catedrala te-ai luat, de catedrala te ai, ca am vazut eu si castraveti acri  cu verze murate luate si a iesit o muratura la f(x) la puterea t virgula k, dar trebuie sa intelegeti bine ca idealurile fac iubirile sa dureze. E o vorba frumoasa care spune: Important in iubire nu-i sa te uiti unul la altul, ci amandoi in aceeasi directie. Sau, daca vreti asa, mai laic, fluturii din stomac unu sa fie egali cu fluturii din stomac doi si sa aiba aceeasi orbita de deplasare. Dar acestea sunt lucruri externe, nu intotdeauna te prinzi. Uneori te prinzi ca iubesti pe cineva dupa ce te-ai casatorit cu altcineva. Se poate intampla si asta; nu va mintiti! Se poate intampla sa credeti ca va place Medicina, dar la un moment dat, dupa ce veniti obositi, dimineata, dupa inca o tura de trei nopti, ca asa se face la noi, si esti rupt de oboseala si te pui in pat si iti suna telefonul: Știti, ca am o durere scurta la ficat. Ma inteapa!, iti vine sa-l injuri de tot ce inseamna sinod, calendar patriarchal!¦
 
Ce te tine sa n-ai o reactie de animal este tocmai iubirea pentru omul care te suna si pentru demnitatea ta de medic.
 
Noi fara iubire nu construim cu adevarat vocatii. Anatomiile noastre interioare fara iubire nu sunt fluorescente, nu pot fi indentificate in nimic.
 
Dar fiti temperati si nu dati numele de iubire la toate prostiile, ca asta e interesant, da? Nu inseamna ca unul care patineaza beat pe o coaja de banana intr-o bodega e patinator, da?
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *