Modestia nu inseamna slabiciune

In lumea aceasta, multi sunt cei care nu cunosc legile duhovnicesti, insa aceste legi exista si dovedesc netemeinicia necredintei in lumea duhovniceasca. Omul care, mandrindu-se, se lauda, produce o impresie penibila, respingatoare, asupra tuturor, chiar si asupra oamenilor lipsiti de religiozitate, si, cu cat mai mult se lauda si se ingamfa, cu atat le pare mai penibil celor din jur. Aceasta e actiunea legii duhovnicesti. Si cu cat este mai modest omul, cu atat le este mai placut tuturor. Cei modesti sunt iubiti de toti, cei mandri le sunt respingatori tuturor. Vedem limpede ca pana si in oamenii necredinciosi actioneaza o lege nestramutata, si, daca cei necredinciosi nu pretuiesc modestia in ei insisi, o pretuiesc intotdeauna in ceilalti oameni.
 
Nu vom gresi daca vom recunoaste modestia drept una dintre trasaturile cele mai datatoare de mangaiere ale personalitatii umane. Modestia este, fara discutie, egala milostivirii, fiindca omul modest este deja milostiv fata de ceilalti oameni, nu-i agaseaza cu pretentiile sale, nu-i chinuie dandu-si importanta. Vrand sau nevrand, cel lipsit de mandrie intotdeauna Il cinsteste, in primul rand, pe Dumnezeu, iar apoi si pe oameni, care de la Dumnezeu isi au toate darurile.
 
Ca atare, cel modest nu pierde niciodata in viata; talentele si calitatile lui nu sunt diminuate de modestia lui, ci, dimpotriva, cresc si mai mult.
 
De asemenea, modestia nu inseamna nicidecum slabiciune, asa cum cred unii, care se tem de ea. Ea si numai ea este putere si vitejie a duhului. Si in viata societatilor si a popoarelor, mandria merge inaintea pieirii. Nivelul de cultura autentica este direct proportional cu modestia sociala si internationala, si de aceea Cuvantul, Care a zidit lumile, a luat asupra Sa o viata de Om modest si a strabatut o cale de viata patimitoare, aratand duhul modestiei ca pe o lumina care calauzeste la slava nesfarsita a Imparatiei ceresti. Smerenia lui Iisus Hristos a devenit pecete a adevarului in om.
 
Sfantul Ioan Maximovici
 
Cum sa biruim mandria. Lectii de vindecare a mandriei din sfaturile Sfintilor Parinti, Editura Sophia, Bucuresti, 2010, p. 123-124

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *