Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Biserica Ortodoxa sarbatoreste in ziua 29 iunie pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Pentru rolul major pe care l-au avut acesti Sfinti Apostoli ai Mantuitorului in raspandirea crestinismului, Biserica a randuit ca praznuirea lor sa fie pregatita printr-o perioada de post.
 
Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel aminteste de pregatirea Sfintilor Apostoli pentru primirea Sfantului Duh la Cincizecime, dar si de ravna cu care ei au slujit Biserica, ducand cuvantul Evangheliei pana la marginile lumii.
 
Acest post este o practica veche a Bisericii, care dateaza din epoca primara. Despre el au vorbit Sfintii Atanasie cel Mare, Ambrozie al Milanului si Leon cel Mare.
 
Prin tinerea acestui post se cinstesc si darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli la Cincizecime, de aceea in vechime acest post se mai numea Postul Cincizecimii.
 
Postului Sfintilor Apostoli incepe intotdeauna luni dupa Duminica Tuturor Sfintilor si este un post usor. In fiecare sambata si duminica a acestui post este dezlegare la peste, vin si ulei.
 
Invatatura pentru posturi din Ceaslovul Mare arata ca luni, miercuri si vineri se mananca legume fara ulei, marti si joi aceleasi cu untdelemn si vin. Dezlegarea la peste exista si luni, marti si joi daca atunci cade sarbatoarea vreunui sfant cu doxologie mare si cu cruce neagra in calendar, iar cand o astfel de sarbatoare cade miercuri sau vineri se dezleaga la untdelemn si vin. Și in caz de hramul bisericii se ofera dezlegare la peste. Daca insusi praznicul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peste, vin si ulei.
 
Conform Pascaliei Bisericii Ortodoxe Romane, Postul Sfintilor Apostoli poate varia intre 28 de zile, atunci cand Pastele cade pe 4 aprilie, pana in situatia in care poate fi desfiintat, atunci cand Pastele este praznuit dupa data de 1 mai. In aceste situatii, s-a hotarat ca postul sa se tina doua sau trei zile inainte de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Anul acesta avem post pentru sarbatoarea Sfintilor Apostoli in perioada 4-28 iunie.

sursa http://ziarullumina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *