Pr. Savatie Bastovoi: Cum sa fii sensibil si sa nu te tulburi

Tulburarea emotionala, de orice fel, este o reactie fireasca, la fel ca reactia de retragere atunci cind atingem din intimplare un obiect incins, sau cind ne apucam de nas in mijlocul unui miros greu.
 
Gradele de tulburare insa sint diferite. Gradul de tulburare determina formele de reactie. O reactia vehementa este ceea ce ne pune intr-o situatie neplacuta si poate cauza atingere persoanei care, de voie sau fara intentie ne-a jignit sau ne-a mininat.
 
Reactia la anumite situatii se educa. E mult mai greu sa-ti educi emotiile, in schimb putem foarte usor sa ne educam reactiile. De fapt, educarea si controlul emotiilor incepe de la controlul reactiilor.
 
Prima si cel mai greu de controlat reactie este vorbirea. Pentru ca toti gresim in multe chipuri; daca nu greseste cineva in cuvint, acela este barbat desavirsit, in stare sa infrineze si tot trupul, scria acum 2000 de ani apostolul Iacob.
 
Limba este un organ mic care ne misca incotro vrea, la fel cum lopata mica a unei corabii ii conditioneaza directia. Aceasta comparatie facuta de apostol ne arata gravitatea urmarilor pe care le poate produce un cuvint nepotrivit in viata noastra. Caci, nu-i asa, toate divorturile, prieteniile stricate, afacerile falimentate, sansele pierdute au inceput de la un cuvint spus intr-o stare emotionala proasta.
 
Solutia? O da prorocul David: Miniati-va, dar nu gresiti, de cele pe care le ziceti in inimile voastre, in asternuturile voastre va caiti. Este cu neputinta ca cineva sa nu se tulbure in sinea sa, dar oprirea razbunarii, care incepe printr-o vorba pripita, va va umple de bucurie in dimineata urmatoare, cind va veti trezi fara mustrari de constiinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *