Sa inchizi gura lumii nu poti. Poti insa sa faci altceva…

Virtutea ta nu se arata atunci cand esti mangaiat (cu mangaierea si fiarele devin mielusei – zice proverbul), ci atunci cand esti insultat, in functie de reactia ta la insulta primita, treci sau nu testul!
 
Daca implinesti porunca lui Hristos: Binecuvantati pe cei ce va blestema (Lc. 6, 28), esti crestin model. Daca te impotrivesti si raspunzi jignirii cu alta jignire, atunci cazi si tu la nivelul celui ce te-a jignit. Pe de o parte, il jignesti pe cel ce te jigneste, pe de alta parte, te straduiesti sa semeni cu el. Spune-mi, daca il acuzi pe cel care te jigneste, de ce pacatuiesti facand si tu aceleasi fapte?” (Sf. Ioan Gura de Aur)
 
Daca vrei sa fii obiectiv”, trebuie sa jignesti pe altcineva (pe tine insuti), deoarece si acesta jigneste!
 
Ceva trebuie sa faci!
 
Sa zicem ca te-a jignit vecinul tau. Te-ai suparat? O sa ai insomnii. De ce?
 
Pentru ca vorbele lui te-au atins. Le-ai pus la inima. Daca ti-ar fi dat un sfat bun, l-ai fi aruncat ca pe un gunoi si ai fi ramas linistit. Vezi cum functionezi? Si de ce functionezi asa? Pentru ca inauntrul tau stapanesc patimile necurate care nu sufera sa fie lovite, de aceea te si chinuiesc. Ia aminte:
 
Ieri te-a jignit vecinul tau si ti s-a dus somnul. Maine te va jigni o ruda si iar nu vei avea somn. Poimaine te va jigni colegul tau si iar vei ramane „iara somn. Si asta pana unde va merge? Vei lasa patimile sa te distruga? Trebuie sa faci ceva!
 
Sa inchizi gura lumii nu poti. Poti insa sa faci altceva: sa inchizi urechile tale, ca tot ce auzi sa nu coboare la inima si sa-ti tulbure patimile. Cu alte cuvinte, va trebui sa iei atitudine fata de loviturile” pe care le primesti. Sfantul Ioan Gura de Aur iti da si o reteta”. Spune-mi, daca cineva zice ca soarele este negru, pe cine afecteaza? Pe soare sau pe el? Cu siguranta ca pe el insusi.”
 
Acelasi lucru este valabil si pentru cel care te jigneste. Pe sine se jigneste, pe el se batjocoreste. Cel rusinat nu este cel care aude injuraturile, ci cel care le rosteste.”
 
Si peste toate iti foloseste sa implinesti porunca Domnului: Binecuvantati pe cei ce va blestema, rugati-va pentru cei ce va fac necazuri (Lc. 6, 28). Astfel, tu te vei sfinti si se va odihni sufletul tau, in timp ce acela care te jigneste se va tulbura si se va osandi.
Nu cumva esti si tu vinovat?
 
Intr-adevar, de ce te jigneste aproapele? Fara motiv? Nu cumva esti si tu vinovat? Nu cumva l-ai suparat? Sigur, undeva ai o vina! Cearta de unul singur nu iese!” Asa ca asuma-ti raspunderea!
 
Sfantul Nectarie de Pentapolis avea muncitori la manastire la Eghina. Pe cand munceau in soare, a mers sfantul si le-a dat un sfat. Acestia s-au infuriat si s-au pornit impotriva lui cu cuvinte necuviincioase. Sfantul s-a retras si si-a facut autocritica. Nu a spus: Eu sunt arhiereu, eu ii hranesc si ei se poarta astfel cu mine?” Ci, ca un smerit ce era, s-a gandit: Sunt muncitori, muncesc asudati in soare, si ma duc si eu peste oboseala lor sa le fac reprosuri. Eu sunt de vina.” S-a smerit, si-a asumat raspunderea, si-a cerut scuze si aceia s-au linistit!
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *