Sa nu planificam copiii, fiindca pe copii ii da Dumnezeu

Trebuie sa avem incredere absoluta in Purtarea de grija dumnezeiasca si, ca sa zic asa, sa nu planificam copiii, fiindca pe copii ii da Dumnezeu, si numai El stie cati copii sa dea, El, si nimeni altcineva.
 
Ce-i drept, unii se hotarasc, pentru ca viata a devenit grea, sa aiba doar un copil, si de aceea se pazesc. Totusi, acesta este un mare pacat, caci crestinii cu pricina arata ca isi randuiesc viata, cred ei, mai bine decat le-o randuieste Dumnezeu. Fiind mandri, subestimeaza Purtarea de grija dumnezeiasca, or, Dumnezeu vede si dispozitia sufleteasca, si situatia economica a acestor crestini, vede si multe altele pe care noi nu le vedem si nu le stim. Si daca familia este saraca si de-abia ii ajung mijloacele materiale ca sa intretina un singur copil, Cel care stie toate Se poate ingriji si de intarirea economica a familiei. (¦)
 
Multora, Dumnezeu nu le da copii tocmai ca din aceasta pricina sa-i iubeasca pe toti copiii ca si cum ar fi ai lor¦
 
Sa amintim si de Dreptii Ioachim si Ana, care au ramas fara copii pana la batranete, lucru care in vremea aceea era socotit o mare nenorocire, si poporul ii jignea pentru aceasta. Dumnezeu stia totusi ca din ei se va naste Maica Domnului, care, la randul sau, Il va naste pe Mantuitorul tuturor oamenilor, pe Domnul nostru Iisus Hristos!
 
Alti parinti isi fixeaza ca scop nasterea de multi prunci, si Dumnezeu, bineinteles, le ingaduie, fiindca respecta libertatea vointei omului, precum si fiindca uneori nu suporta, ca sa zic asa, cartelile noastre, si de aceea ne lasa in voia noastra. Dupa aceea insa parintii cu multi copii se ciocnesc cu o multime de probleme: supraevaluandu-si puterile, aduc pe lume, sa zicem, opt copii, iar ca rezultat nu pot face fata multimii grijilor legate de cresterea unui asemenea numar de copii.
 
Dumnezeu Insusi stabileste numarul copiilor din familie: indata ce vede ca parintii nu s-ar putea descurca cu inca un copil, indata pune capat nasterii pruncilor.
 
Cei care nazuiti sa dobanditi prunci cu de-a sila! Lasati lucrul acesta in seama lui Dumnezeu, fiindca El stie vremea potrivita. Unii, cu toate ca nu sunt bine randuiti duhovniceste, Il preseaza pe Dumnezeu ca sa le dea copil atunci cand vor ei.
 
Fiind iubitor, Dumnezeu le da copil, insa ei vad in scurta vreme ca pruncul, crescand, devine nervos, fiindca a mostenit patimile parintilor sai, iar ei insisi cad intr-o neliniste si mai mare, fiindca au dobandit prunc care le-a mostenit, fara vina, patimile, de care ei nu s-au ingrijit sa se curateasca inainte de a cere cu staruinta copil de la Dumnezeu.
 
Asadar sotii trebuie sa se incredinteze pe deplin in mainile lui Dumnezeu si sa nu impiedice voia Lui. Sa-L lase pe Dumnezeu sa faca ce vrea El, fiindca asa se va salaslui in sufletele lor si le va acoperi familia cu harul Lui, cu binecuvantarea Lui.
 
Staretul Paisie Aghioritul
 
Cum sa educam ortodox copilul, Editura Sophia, Bucuresti, 2011, p. 10-12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *