Sfanta Xenia de Sankt Petersburg – 24 ianuarie

Xenia Grigorievna s-a nascut pe la 1730 intr-o familie buna, probabil din mica boierime. S-a maritat la varsta de douazeci de ani. Ea si sotul ei, un capelmaistru imperial pe nume Col. Andrei Teodorovici, s-au bucurat cativa ani de casnicie, traind indestulati si fericiti, avand o viata lipsita de griji in orasul , capitala al Rusiei, Sankt Petersburg.
 
Apoi, intr-o noapte, la o betie, sotul Xeniei, tanÇŽr si deplin sanatos, a murit pe neasteptate. Intreaga ei lume s-a prabusit. Nu numai ca fusese lipsita asa de neasteptat de iubitul ei sot, dar exista primejdia ca el sa fi murit fara sa se caiasca pentru pacatele lui.Tanara pereche fusese mai curand aplecata catre preocuparile lumesti, nepreocupandu-se  in chip deosebit de sfintele taine ale Marturisirii si Impartasaniei.
 
Spre uimirea prietenilor si a rudelor, Xenia a inceput sa-si dea toate bunurile. Banii si lucrurile personale le-a dat saracilor, iar casa a lasat-o unei prietene apropiate, Paraschiva Antonova.
 
Rudele au crezut ca, si-a iesit din minti din pricina socului pierderii sotului. Ei s-au adresat epitropilor in grija carora fusese lasata, spre a cerceta daca Xenia era in stare sÇŽ dispunÇŽ de averea ei in mod constient. Epitropii au chemat-o si au stabilit ca este cu totul intreaga la minte, si i-au dat dreptul sa faca ce voia cu averea ei.
 
Sfanta Xenia dandu-si seama ca nu poate fi fericire adevarata pe pamant, si ca averile lumesti sunt doar piedici in calea dobandirii adevaratei fericiri in Dumnezeu, a disparut din Petersburg vreme de opt ani. Se spune ca in acesti ani a trait la o sihastrie, intr-o obste de sfinte nevoitoare, invatand despre rugaciune si viata duhovniceasca de la un staret.
 
Apoi s-a intors la Petersburg, spre a-si incepe lungul pelerinaj spre imparatia cerurilor, umbland pe strazile din partea saraca a orasului, cartierul Storona, si dormind pe camp, sub cerul liber. Se imbraca intr-una din vechile uniforme ale sotului ei, si de atunci inainte si-a luat numele lui, Andrei Teodorovici, refuzand sa mai raspunda la numele de Xenia. Era ca si cum, prin adanca daruire fata de sotul ei, ar fi sperat sa ia cumva asupra ei povara pacatelor lui nepocaite, si a nefericitei sale morti fara Sfintele Taine.
 
Astfel, in acea vreme, ea a fost chematÇŽ la neobisnuitul rol de nebuna intru Hristos , una dintre cele mai grele nevointe duhovnicesti, destinata doar celor inaintati duhovniceste si care au o chemare aparte.
 
A trait astfel treizeci si sapte de ani. Viata ei spune: „Fericita era oricand gata sa ajute pe orisicine in orice chip cu putinta. In timpul zilei ratacea pe strazi, chipul ei rasfrangand, prin stralucirea calda si prietenoasa, duhul sau launtric de blandete, smerenie si bunatate. Noaptea, in orice anotimp, se ducea pe camp si incepea a vorbi cu Insusi Dumnezeu”.
 
Cinstindu-i deplina daruire catre El, Dumnezeu i-a dat darul inainte , vederii, cu care ajuta pe multi dintre locuitorii din Storona.
Si era cu adevarat o minune felul cum a supravietuit atatea ierni, traind in acest chip sub cerul liber.
 
Ii placea in special Cimitirul Smolensk, lucru ce se vede din urmÇŽtoarea intamplare. „Candva, in 1794, spre sfarsitul lungii vieti a Xeniei, se zidea o noua biserica in Cimitirul Smolensk. Lucratorii au inceput a observa ca in timpul noptii cineva cara gramezi de caramida in varful cladirii, acolo unde era nevoie de ele. Lucratorii au fost uimiti de aceasta si au hotarat sa afle cine putea fi acest neobosit muncitor. Punand un om de veghe, au putut afla ca era roaba lui Dumnezeu, Xenia”.
 
In sfarsit, aceasta deosebita pelerina a lui Dumnezeu pe pamant a plecat spre salasul ceresc prin anul 1800. Smerenia si neabatuta credinciosie fata de sotul ei se vad in inscrisul de pe piatra mormantului sau din cimitirul Smolensk: „In Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Aici zace trupul roabei lui Dumnezeu Xenia Grigorievna, sotia capelmaistrului imperial Col. Andrei Teodorovici Petrov. Vaduva la varsta de 26 de ani, pelerina 45 de ani, ea a trait cu totul 71 de ani. Era cunoscutÇŽ sub numele de Andrei Teodorovici. Oricine m-a cunoscut, sa se roage pentru sufletul meu, ca si al sau sa se mantuiasca. Amin”
 
Fericita Xenia nu inceteaza sa-i ajute pe cei ce ii cer rugaciunea. Nenumarate minuni au fost puse pe seama mijlocirii sale inaintea scaunului lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *