Sfantul Nicolae – 06 decembrie

Astazi, 6 decembrie, este praznuit Sfantul Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, "facatorul de minuni".

Este o sarbatoare care aduce multa bucurie mai ales celor mici care isi asteapta darurile in ghetutele pregatite in mod special. Sfantul Nicolae nu este un personaj mitologic.

 
Sfantul s-a nascut in Asia Mica in orasul Patara din Lichia. Parintii sai, Teofan si Nona, au murit de ciuma cand fiul lor, singurul copil, avea doar 18 ani. Tanarul si-a vandut averea si a pleacat la Ierusalim. Fiind inclinat spre o mila nemasurata fata de cei aflati in nevoie, si-a daruit hainele saracilor care stateau la intrarea in pestera Betleemului si s-a retras in singuratate, in partile Pontului Euxin, la Dunare. 
Unchiul sau, episcopul Nicolae, l-a hirotoneste preot la 23 de ani, iar la 24 de ani este numit staret al manastirii Sionului.
 
In timpul adunarii episcopilor care urmau sa decida cine va fi numit arhiepiscop in Mira-Lichia, s-a aratat un inger care l-a desemnat pe Sfantul Nicolae, pe atunci simplu calugar.
 
Sfantul a indurat persecutii cumplite in timpul lui Diocletian si Maximilian, cunoscuti pentru prigoana declansata de ei impotriva crestinilor.
 
Dupa victoria lui Constantin cel Mare asupra lui Maxentiu si emiterea Edictul de la Milan, din 313, prin care se incetau persecutiile, Sfantul este scos din inchisoare si se intoarce la Mira Lichia. 
In 325 face parte din cei 318 reprezentanti ai Sinodului I Ecumenic de la Niceea. In aceasta situatie a luat atitudine impotriva ereziilor lui Arie si s-a arata darz in apararea adevaratei credinte.
 
Este foarte cunoscut pentru minunile si faptele pe care le face. A potolit o furtuna, a inviat un corabier si l-a palmuit pe ereticul Arie. De la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, in ziua de 5 decembrie, celor neascultatori sa li se dea un bat in semn de avertisment.
 
In timp ce locuitorii Mira Lichiei sufereau de foame, el s-a aratat in vis unui negustor italian, indemnandu-l sa le duca grau si lucrurile s-au petrec intocmai. A salvat trei tineri condamnati pe nedrept la moarte, convingandu-l pe Constantin cel Mare de nevinovatia lor si a inzestrat trei fete daruindu-le 300 de galbeni ca sa poata duce o viata cinstita.
 
S-a retras la manastirea Sion, si trece la Domnul la 6 decembrie 342 iar moastele au fost aduse la Mira si apoi la Constantinopol. In 1087 Sfintele moaste sunt mutate la Venetia, apoi la Bari de teama invaziilor turcesti.
 
Mihai Viteazul, in anul 1599, dupa marturia cronicarului Radu Greceanu, impreuna cu sotia sa doamna Stanca daruiesc mana dreapta a Sfantului Ierarh Nicolae Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Bisericii Sfantul Gheorghe cel Nou din Bucuresti,  unde se afla si acum alaturi de mormantul voievodului Constantin Brancoveanu.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *