Sfantul Sava cel Sfintit – 05 decembrie

Sf. Sava s-a nascut in jurul anului 439, in vremea imparatului bizantin Teodosie cel Tanar, in tinutul Capadociei din Asia Mica.
 
A intrat in manastire la varsta de 8 ani si a  vietuit in mai multe manastiri, precum Manastirea Flavian si Manastirea Sf. Eftimie cel Mare. In cele din urma s-a retras intr-o pestera, unde a construit si o biserica la care s-au adunat mai multi calugari.
 
La varsta de 18 ani a plecat la Locurile Sfinte, in Palestina, si s-a inchinat la locurile pe unde a trait Mantuitorul nostru Iisus Hristos. A mers in Egipt unde l-a cunoscut pe Sf. Eftimie, 
 
Sfantul Sava era cunoscut prin smerenia sa, prin iubirea fata de semeni, prin evlavia sa; se retragea de obicei de lunea pana vinerea intr-o pustie, intr-un loc mai retras, iar sambata si duminica venea in comunitate.
 
In retragere se dedica rugaciunii si lucrului mainilor, incat facea in aceasta vreme, 5 zile pe saptamana, 50 de cosuri, cum era practica monahala in Egipt. 
 
Spre batranete, dupa ce a fost hirotonit preot in Egipt la varsta de 53 de ani, s-a retras intr-un loc mai izolat in pustietate, unde a fost urmat de multi ucenici, la insistentele carora el a primit si darul hirotoniei si a ridicat si o lavra numita dupa numele Sfantului Sava cel Sfintit.
 
 A fost vestit ca facator de minuni, in bibliografiile scrise de ucenicii sai fiind consemnate numeroase fapte minunate.
 
 A trecut la cele vesnice in anul 532, impovarat de ani si inconjurat de o multime de ucenici.
 
Sfantul Sava cel Sfintit este unul dintre intemeietorii monahismului, unul dintre stalpii monahismului oriental. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *