Sfanta Varvara – 04 decembrie.

Sfanta Varvara este sarbatorita de Biserica Ortodoxa la data de 4 decembrie.
 
Sfanta Barbara, arhaic Sf. Varvara, este o fecioara martira crestina si este considerata drept patroana minerilor, geologilor, arhitectilor, artileristilor, prizonierilor.
 
Sfanta Varvara a trait in secolul al III-lea in Nicomedia (dupa alte surse in Heliopolis). Datorita frumusetii ei neobisnuite ea a fost inchisa de tatal ei, Dioscorus, intr-un turn. In captivitate se converteste la crestinism. Ca urmare a convertirii tanara dispune ca salii de baie din turn sa i se adauge o a treia fereastra, semn al venerarii trinitatii. Tatal isi condamna fiica de indata ce afla acest motiv. Aceasta reusestete sa fuga si este in mod miraculos ascunsa in interiorul unei stanci. Este tradata de un pastor, si  va fi intemnitata, batuta cu nuiele si arsa cu faclii. Insusi tatal ei ii va pune capat zilelor, prin decapitare. De aceea Dioscorus a fost ucis de un traznet.
 
Multi credinciosi canta zilnic troparul Sfintei Varvara, amintindu-si fagaduinta pe care i-a facut-o Domnul mucenitei ca toti cei care o vor cinsti vor fi paziti de moarte napraznica si nu vor parasi viata aceasta fara sa fi primit Sfintele Taine.
 
Moastele Sfintei Varvara se gasesc in Biserica Sf Vladimir din Kiev iar fragmente din moastele Sfintei se mai gasesc in Grecia si Egipt. 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *