Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica – 03 decembrie

Astazi, 3 decembrie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica (1730-3 decembrie 1806). 
 
Sfantul Gheorghe de la Cernica a fost un monah roman originar din Transilvania, staret al mai multor manastiri din Moldova si, mai tarziu, din Tara Romaneasca (Cernica si Caldarusani).
 
Inainte de trecerea sa la Domnul, i-a chemat la sine pe toti ucenicii sai la biserica pentru o ultima rugaciune impreuna, luandu-si ramas bun de la ei, dandu-le si ultimele sale povete. A lasat ucenicilor sai un testament prin care le rezuma in sapte trepte nevointele monahale, indemnandu-i sa fie ascultatori, sa se spovedeasca des, sa-si marturiseasca gandurile indrumatorului lor duhovnicesc, sa se impartaseasca cu Sfintele Taine de douasprezece ori pe an, sa se fereasca de cei care „sminteau” obstea, sa administreze cu intelepciune bunurile manastirii, ca staretul sa dea fiecaruia ascultari dupa puterea si temperamentul lui, iar manastirea sa nu treaca de numarul de 103 monahi pe care il avea atunci.
 
A fost inmormantat la Manastirea Cernica, in fata Bisericii „Sfantul Lazar“, zidita de el in 1804.
 
Sfintele sale moaste se afla la Manastirea Cernica.
 
Condac
"Povatuitor preaintelept al calugarilor si neobosit lucrator al virtutilor, purtatorule de Dumnezeu parintele nostru Gheorghe, caci, inarmandu-ti trupul cu nepatimirea ai luminat inimile celor credinciosi. Pentru aceasta te-ai facut salas cinstit al Duhului Sfant si in ceruri ai aflat plata ostenelilor tale. Roaga-L pe milostivul Dumnezeu impreuna cu ierarhul Calinic sa ne daruiasca pace si mare mila."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *