Sfantul Apostol Andrei – Apostolul romanilor – 30 noiembrie

Sfantul Apostol Andrei a fost primul dintre ucenicii Mantuitorului Iisus Hristos si fratele Sfantului Apostol Petru. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Apostol Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. 
 
A doua zi dupa Botezul Mantuitorului Iisus Hristos, cand l-a auzit Sfantul Ioan Botezatorul, aratand cu degetul catre Mantuitorul Iisus Hristos si zicand: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan, 1, 29), Sfantul Apostol Andrei, lasandu-l pe Sfantul Ioan Botezatorul, a urmat Mantuitorului Iisus Hristos, zicand fratelui sau, Sfantul Apostol Petru: "Am gasit pe Mesia, care se talcuieste Hristos" (Ioan, 1, 41). De aceea, Sfantului Apostol Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat.
 
Traditia Bisericii spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire invataturii Mantuitorului Iisus Hristos. Sfantul Apostol Andrei a fost trimis in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia. Sfantul Apostol Andrei a umblat in aceste locuri nu in graba, ci zabovind si rabdand multe impotriviri si nevointe, pe toate biruindu-le cu ajutorul Mantuitorului Iisus Hristos. 
 
Traditia Bisericii spune ca Sfantul Apostol Andrei a avut sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus "Crucea Sfantului Apostol Andrei".
 
Sfantul Apostol Andrei este considerat Apostol al romanilor, fiind cel care a increstinat pe stramosii nostri. In sudul Dobrogei se gaseste Pestera Sfantului Apostol Andrei, unde acesta a stat si a propovaduit cuvantul Mantuitorului in tara noastra. Despre prezenta sa in tara noastra sunt nenumarate marturii, in traditia populara existand si Colindul Sfantului Apostol Andrei. 
 
Sfinte Apostole Andrei roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!
 
Troparul Sfantului Apostol Andrei:
 
Ca cel dintre Apostoli mai intai-chemat si lui Petru frate adevarat, Stapanului tuturor, Andreie, roaga-te, pace lumii sa daruiasca si sufletelor noastre mare mila
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *