Sfantul Mucenic Iacob persul – 27 noiembrie

Sfantul Mucenic Iacob Persul este praznuit astazi, 27 noiembrie 2012 de Biserica Ortodoxa.
 
Iacob Persul (d. 421) este un sfant persan. Supranumele sau – Intercisus – deriva din cuvantul latin pentru "taiat in bucati", care se refera la modul in care a fost martirizat: el a fost taiat pe rand in 28 de bucati. I s-au taiat mainile si picioarele, dar a supravietuit, si a fost in cele din urma decapitat.
 
Provenea dintr-o familie crestina, el insusi fiind crestin. Dupa traditie, a fost un ofiter militar si a ocupat functii inalte in administratia persana, fiind curtean al regelui persan Yazdegerd I (399-421). 
Dupa ce regele a inceput sa-i persecute pe crestini, Iacob a fost ispitit sa ia parte la ritualurile mazdeene, devenind astfel apostat. Sub influenta familiei sale crestine, el s-a pocait de apostazia sa si a mers in fata regelui Bahram al V-lea (421-438), succesorul lui Yazdegerd, pentru a-si marturisi credinta crestina. A fost torturat si ucis.
 
Persecutiile la adresa crestinilor (printre care si moartea lui Iacob Persul) a reprezentat cauza inceperii Razboiului romano-sasanid (421-422).
 
Biserica Sfantul Iacob Persul din Cartierul Armean al Ierusalimului ii este dedicata Sf. Iacob Persul.
 
O parte din moastele sale se afla depuse intr-o racla de sub un baldachin aflat in pronaosul Bisericii "Pogorarea Sf. Duh" a Manastirii Dragomirna (judetul Suceava)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *