Sfantul Stelian, ocrotitorul copiilor – 26 noiembrie

Sfantul Stelian este prazniut astazi 26 noiembrie si este cunoscut ca ocrotitor al copiilor.
 
Sfantul Stelian a fost un sfant cuvios din secolul al VI-lea, de origine din Paflagonia (Turcia de azi).
 
Sfantul Stelian s-a preocupat in principal de copii, nu doar de cei neputinciosi trupeste, ci si de cei care aveau nevoie de indrumare duhovniceascs. Familii din toate categoriile sociale se spune ca au incredintat Sf. Stelian educarea copiilor lor, iar el a fost constrans sa caute un spatiu mai mare si sa aleaga dintre prietenii sai ermiti asistenta de care avea nevoie pentru a se ingriji de atat de multi oameni. El a creat probabil prima gradinita din lume, unde mamele isi puteau lasa copiii in siguranta, in timp ce se ingrijeau de treburile zilnice.
 
Sfantul Stelian va deveni si sfantul protector al copiilor inca nenascuti, datorita povestirilor despre rugaciunile sale miraculoase pentru o tanara femeie care il ajuta cu ingrijirea copiilor, dar care nu putea avea copii. Cand femeia a ramas insarcinata, sotul ei a raspandit vestea despre aceasta minune si femei care nu puteau naste de multi ani au venit la pustnic. Cele care au avut credinta adevarata in Mantuitorul Iisus Hristos au primit darul nasterii de prunci.
 
Sfinte Moaste ale Sfantului Stelian se pastreaza la Biserica Sf. Stelian – Lucaci din Bucuresti (str. Logofat Udriste nr. 6-8), unde se afla din anul 1736, fiind daruite acestei biserici de catre Mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti, ctitorul acesteia.  
Fragmente ale moastelor Sfantului mai sunt si la Biserica Mihai-Voda si la Biserica Icoanei din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *