Soborul Sfantului Ioan Botezatorul – 7 ianuarie

Sfantul Ioan Botezatorul este una din figurile centrale ale crestinismului; predicator si botezator pe malurile raului Iordan; Inainte-mergatorul, vestitorul si botezatorul Domnului Iisus Hristos, este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei nascuti dintre femei”, iar Biserica Ortodoxa il cinsteste ca pe cel mai mare dintre sfinti (avand nu mai putin de 3 sarbatori dedicate lui).
 
Sfanta Evanghelie dupa Luca relateaza ca, in zilele lui Irod Antipa, imparatul Iudeii, un inger il anunta pe dreptul Zaharia, preot din tata in fiu si inaintat in varsta, pe cand era in Templul Domnului pentru tamaiere, ca rugaciunea sa a fost ascultata: Elisabeta, sotia sa, stearpa si inaintata in varsta, va naste un copil al carui nume trebuia sa fie Ioan.
 
Lui Zaharia nu-i vine sa creada iar ingerul- continua Santa Evanghelie- il pedepseste lasandu-l mut pana in ziua in care urmau sa se adevereasca acestea. Peste un timp Elisabeta, nevasta sa a ramas insarcinata in chip minunat.
 
Tot Sfantul Evanghelist Luca relateaza cum Ingerul Gavriil o anunta pe Fecioara Maria ca Il va naste pe Iisus, dar si ca Elisabeta, rudenia ei, va zamisli un fiu caci este insarcinata in a sasea luna. Fecioara Maria a plecat chiar in zilele acelea in graba spre munti, spre cetatea lui Iuda unde locuiau Zaharia si Elisabeta. A intrat in casa lui Zaharia si ureaza de bine Elisabetei, ia atunci, continua Evanghelistul, pruncul Ioan salta de bucurie in pantecele Elisabetei care s-a umplut de Duhul Sfant, si a strigand cu glas tare ca Fecioara Maria si rodul pantecelui ei sunt binecuvantatei. Fecioara Maria a stat cu Elisabeta cam trei luni, dupa care pleacat acasa.
 
„Evanghelia lui Luca” istoriseste cum Elisabeta a nascut un fiu, iar vecinii si rudele ei care auzisera ca Domnul a aratat mare indurare fata de ea, se bucurau impreuna cu ea. In ziua a opta, au venit sa taie pruncul imprejur, si voiau sa-i puna numele Zaharia, dupa numele tatalui sau, dar Elisabeta s-a opus, spunand ca numele noului nascut va fi Ioan. Ei ii spun Elizabetei ca nimeni din rudeniile ei nu poarta acest nume si il intreaba apoi si pe Zaharia iar acesta a scris pe o tablita acelasi nume pe care i-l spusese ingerul Domnului.
 
Sfantul Ioan Botezatorul este mai mult decat un prooroc, fiind chemat „prooroc al Celui Prea Inalt”, pe de alta parte el a fost un sol care a pregatit calea Domnului, asa cum ne incredinteaza textele din Evangelii, intorcand oamenii spre pocainta si intelepciune.
 
Faima Sfantului Ioan Botezatorul era asa de mare, relateaza Sfintii Evanghelisti Matei si Marcu, incat Irod ajunge sa creada ca Iisus este, de fapt, Ioan Botezatorul inviat din morti care face minuni. Credinta era raspandita si printre evrei, dupa cum se vede atunci cand Iisus i-a intreabat pe ucenici cine zic multimile ca este El.
 
Biserica crestina il cinsteste peSfantul Ioan Botezatorul ca pe cel mai mare dintre sfinti, dupa Fecioara Maria, iar iconografia ortodoxa il reprezinta in icoana numita Deisis, rugandu-se impreuna, ca mijlocitori pentru pacatele oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *