Sfantul Daniil Sihastrul – 18 decembrie

Contemporan cu Stefan cel Mare (domnie 1457-1504), Daniil Sihastrul s-a nascut la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Radauti, primind la botez numele Dumitru. La varsta de 16 ani, a fost calugarit cu numele David la Manastirea "Sfantul Nicolae" din Radauti.
 
Dupa un timp, s-a retras la Manastirea "Sfantul Laurentiu" de langa satul Vicovu de Sus. Simtind nevoia de mai multa liniste, a imbracat schima cea mare, primind numele de schimnic de Daniil si s-a retras intr-o zona impadurita si greu accesibila de pe valea paraului Vitau in apropierea actualei localitati Putna. Acolo a gasit o stanca in care a daltuit un paraclis. Se mai vad si azi pronaosul, naosul si altarul, iar dedesubt o incapere, sapata tot in piatra, care ii slujea drept chilie. Aici a venit Stefan cel Mare in anul 1451, dupa uciderea tatalui sau Bogdan al II-lea, la Reuseni, pustnicul Daniil proorocind ca in curand va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a si intamplat in anul 1457.
 
Tot la indemnul lui Daniil Sihastrul, Stefan cel Mare construieste Manastirea Putna in anul 1466. Dupa sfintirea, in 1470, a acestui lacas, se retrage la Voronet, pe malul paraului Voronet, sub stanca Soimului, unde si-a continuat viata monahala.
 
Conform traditiei, la Voronet l-a vizitat din nou Stefan cel Mare, dupa infrangerea de la Razboieni din 1476, si i-a cerut sfatul. Daniil Sihastrul l-a sfatuit sa continue luptele cu turcii, spunandu-i ca va birui, ceea ce s-a si intamplat. In cinstea acestei victorii, in anul 1488 domnitorul a construit Manastirea Voronet. Dupa sfintirea manastirii, Daniil s-a mutat de la chilie in manastire. Aici si-a petrecut ultima parte a vietii, in calitate de egumen al manastirii.

A trecut la Domnul in anul 1496 si a fost inmormantat in biserica Manastirii Voronet. Pe piatra de mormant care s-a facut la dorinta lui Stefan cel Mare este scris: "Acesta este mormantul parintelui nostru David, schimonahul Daniil".

 
Daniil Sihastrul a fost considerat sfant inca din timpul vietii, fiindca avea darul vindecarii celor bolnavi, alunga demonii si alina suferintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *