Taina dragostei adevarate

In primul rand, vreau sa le spun fetelor, femeilor, ca a vrea sa te mariti este o dorinta normala- insa ideea vulgara de a te marita cu cine o fi, numai barbat sa fie si sa ma pot cununa cu el in rochie alba trebuie eradicata.
 
Trebuie sa te impaci cu faptul ca Domnul nu-ti va trimite omul pe care ti-l imaginezi tu, ci pe cel care va fi tie spre mantuire.
 
Acest principiu destrama conceptia potrivit careia trebuie neaparat sa ma marit cu, sa zicem, un brunet de doi metri inaltime, sau bogat, sau cu parinti la minister- fiindca avem o multime de astfel de conceptii false. Domnul poate sa trimita un om care e bolnav, poate chiar invalid, care nu este prea frumos, nu este deloc print din punctul de vedere al functiei ocupate si al salariului primit.
 
Aici intervine un moment de alegere serioasa si de incercari. Adeseori, ideile trandafirii, care sunt foarte inradacinate in capul fetei, o impiedica pe aceasta sa-si recunoasca jumatatea. Ea se poate trezi in fata urmatoarei alegeri: cel la care viseaza ea nu-i impartaseste sentimentele, dar uite ca o iubeste din tot sufletul un om modest, fara mari posibilitati materiale si cu un aspect exterior deloc de invidiat, in care se simte bunatate, noblete, finete.
 
Totul e determinat aici de masura in care fata este gata sa se smereasca inaintea voii lui Dumnezeu si sa primeasca in viata sa un om care, desi nu corespunde viselor si conceptiilor trandafirii, ofera un devotament sincer si sentimente profunde.
 
Omul are neaparata nevoie de priceperea de a distinge in celalalt frumusetea launtrica. Trebuie neaparat sa tinem minte ca exteriorul trece, pe cand interiorul ramane, infloreste si transfigureaza exteriorul. Iata, de exemplu, un barbat singur, care nu castiga prea mult, care poate ca arata cam caraghios, cam stangaci, dar de care se indragosteste o femeie care il sfatuieste cum sa se imbrace, cum sa progreseze in cariera- si uite ca infloreste. Grija femeii pentru barbat, in combinatie cu bunul gust si cu corecta abordare a vietii, formeaza o combinatie armonioasa, care se potriveste atat exterior, cat si interior. Cel mai important este insa intotdeauna interiorul: sentimentele dragostei, increderii si respectului reciproc.[¦]
 
Din pacate, noi traim in viata adulta cu urmele traumelor sufletesti traite in copilarie, ale zguduirilor din adolescenta si ale exemplelor negative oferite de viata parintilor. In consecinta, modelul nostru de alegere a jumatatii se formeaza adesea pe baza unei experiente negative, ca rezultat al compensarii psihologice a deficitului de dragoste din partea parintilor. De exemplu, daca o familie a trait in saracie si parintii se plangeau adesea de lipsa banilor, la fiica se formeaza dorinta de a se marita neaparat cu un om bogat, pentru a evita repetarea experientei parintilor.[¦]
 
Adeseori, asemenea decizii nechibzuite, bazate pe experienta negativa a parintilor, il duc pe om intr-o fundatura. Tinerii incep sa alerge dupa luna de pe cer, fara sa inteleaga si sa pretuiasca Purtarea de grija dumnezeiasca. Uneori, adevarata fericire a omului se gaseste chiar langa el, dar el nu este capabil sa isi dea seama.
 
Cautarea jumatatii este, cred eu, un lucru foarte tainic. Pentru a nu te insela, pentru a gasi omul cu care poti sa traiesti o viata alaturi, trebuie in primul rand sa nadajduiesti in voia lui Dumnezeu si sa te rogi.
 
(Irina Moroskova, psiholog)
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *