Trebuie vazut ce vrea Dumnezeu cu tine, nu numai ce vrei tu cu tine

Ceea ce va spun eu acum stiti mai bine, caci adesea o spuneti cu durere. Pentru noi, preotii duhovnici, este ca o experienta ce putem s-o impartasim altora si putem sa luam masuri spre bine. Caci vedeau in istorie ca au pierit imperiile lumii? Cand au murit mamele, cand au disparut mamele? Imperiile au disparut odata cu declinul populatiei, cand n-au mai fost mame. Ce se urmareste acum? Se urmareste disparitia mamelor, sa nu mai fie mame, adica sa fie doar femei, dar sa nu mai nasca. Si cum sa nu mai nasca? Acum trebuie sa incepem enumerarea metodelor contraceptive.
 
Populatia actuala a lumii, chiar daca s-ar inmulti de 5 ori, pamantul ar suporta aceasta populatie. Pamantul suporta 30 de miliarde de oameni cu resursele lui alimentare si nu numai. Dar acum suntem speriati de unii ce zic ca trebuie sa ajungem doar 2 miliarde. Din 6 miliarde, 2, in doar ceva timp. Cum? Cum facea si faraon, ii izbea de stanca si gata! Solutia atunci era la moase, acum solutia este de la Occident, care furnizeaza la pret ieftin si chiar gratuit tot felul de mijloace contraceptive. Pare greu, dar nu imposibil pentru cei care v-ati hotarat sa va casatoriti, ca trebuie sa va incadrati in niste reguli. Iar aceste reguli vi le stabiliti singuri, desigur, dupa principiile crestine. Apoi aceste reguli trebuie respectate de ambii soti, in comuniune.
 
In antichitate se spunea ca omul este masura tuturor lucrurilor. Hristos a venit si a zis: Eu sunt masura tuturor lucrurilor. Deci masura noastra este Hristos. Vrem sa-L recunoastem pe Hristos ca masura a tuturor lucrurilor? Eu nu vorbesc acum de aspectele mistice, de inalte trairi, eu vorbesc de normalitatea vietii. Si o sa spuneti ca normalitatea vietii inseamna sfintenie. Da, ti se cere sa fii sfant. Ti se cere sa fii student, sau orice altceva, ti se cere sa te casatoresti, sa faci copii, sa-i educi, sa mergi la biserica, sa muncesti, sa te mai si relaxezi din cand in cand. Si imediat vine intrebarea: Dar cum? Cum, ca eu n-am unde sa stau, uitati ce s-a mai ivit acum, ce-am patit ¦ N-ai unde sa stai pentru ca esti prea pretentios. Deci trebuie vazut ce vrea Dumnezeu cu tine, nu numai ce vrei tu cu tine. Tu incerci, daca vezi ca nu prea merge, lasa asa, ca Dumnezeu stie cum, stie de ce, stie in ce moment, nu putem forta lucrurile. Stie de ce nu te mariti, stie de ce te mariti.
 
Deci, toata lumea isi doreste o casnicie fericita, dar fara sa porneasca de la baza, de la educatia de baza a fiecaruia.
 
Extras din Parintele Nicolae Tanase, Sotul ideal, sotia ideala, Editura Anastasis, Sibiu, 2011, p. 125-126

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *