Vreti sa biruiti: smeriti-va si nu judecati pe nimeni

Și te marturisesti incomplet cu cate din astea faci: judeci, vorbesti de rau, si ele se inregistreaza toate.

E usor sa spui: Uite ce a facut!, dar tu nu stii de ce a facut si nici nu-i cunosti intoarcerea lui cu lacrimi. Și nu auziti ca-i mai iubit de Dumnezeu, daca se intoarce, decat cel care nu a cazut? Și ce te faci tu? Pentru ca s-a creat un obicei, si asta-i prost, sa se vorbeasca cu usurinta de rau de altul: Da’ ce, numai eu vorbesc? Da’ ce, nu merita? Da’ ce, nu vad eu ce face?

Fratilor, nu exista in creatia lui Dumnezeu nimic, fir de iarba, sa nu stie Dumnezeu de el. Au doar de iarba se intereseaza mai mult Dumnezeu decat de oameni? Și atunci, sigur ca suntem urmariti. Și noua ni se cere daruirea. Vreti sa biruiti: smeriti-va si nu judecati pe nimeni. Pentru ca in felul acesta veti fi liberi. Altfel nu.

Iti duci viata in functie de pacatele celelalte, ca nu te astamperi sa-l judeci pe el. lei lucruri prin comparatie. Eu nu sunt asa! si te iei in comparatie cu un om pe care tu il numesti ticalos. De ce nu te iei in comparatie cu Sfantul Apostol Petru, sau Pavel, sau Sfantul Siluan Atonitul? De ce nu te iei in comparatie cu diferiti Parinti cunoscuti, care duc o viata aleasa? Mantuitorul spune: Iubiti pe vrajmasi, pe cel care-ti face rau. Cum e vorba: Mi-a zis, si i-am zis, si am sa-i zic! Nu numai ca nu-l ierti, dar te gandesti la o razbunare fata de el. Vreti razbunare? Va invat eu: sa-l iubiti si sa-l pomeniti la rugaciune. Pentru ca, daca te razbuni, ramai dator la Dumnezeu. Daca nu te razbuni, ramane Dumnezeu dator la tine, si e mai bine asa, ca spune si Scriptura: Razbunarea e a Mea.

Din Ne vorbeste Parintele Arsenie, ed. a 2-a, vol. 3, Editura Manastirea Sihastria, 2010, p. 43-44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *