7 sfaturi pentru fiica mea (scrisoarea unui tata)

Fiica mea,
 
Ieri parca erai cat o buburuza. Ai crescut, nu mai esti o pustoaica care asteapta sa-i creasca dintii. Și pentru ca ai crescut, sufletul mi-a dictat urmatoarele randuri:
 
Nu cauta iubirea cu disperare, caci asa nu vei gasi decat iluzie si dezamagire. Mama ta m-a invatat, cand eram noi mai tineri, sa am rabdare. O rabdare de fier uneori, cand simteam ca secunda este an si anul deceniu. Și simteam cum deznadejdea imi bate la usa deghizata in fericire. Sa nu-i deschizi usa, orice ti-ar spune, nu degeaba ti-am citit cand erai mica povestea cu capra si cei trei iezi! Imagineaza-ti ca lupul e tocmai deznadejdea.
 
Tie, pentru ca te iubesc enorm, iti scriu cateva sfaturi, desi stiu ca nu avem aceeasi relatie pe care o ai tu cu mama ta. Sunteti femei, va intelegeti mai bine. Iar eu, fiind barbat, iti voi vorbi despre barbati. Despre ce ar fi bine sa alegi, insa nu are caracter de obligativitate, tu fiind libera sa alegi.
Cand te decizi sa nu mai hoinaresti in cautarea identitatii si cand vei vrea un barbat langa tine pentru tot restul vietii sa tii cont de urmatoarele lucruri:
 
1. Sa nu te uiti doar la ambalaj. Draga mea fata, ambalajul, dupa ce sta prea mult la soare, ingalbeneste, se urateste si ce vei face apoi? Ambalajul este subtire si nu iti va tine de cald in noptile de iarna, geroase si acoperite de zapada. Ambalajul nu iti va tine nici de foame, nici de sete. Degeaba e frumos daca e prost. Sau meschin ori egoist. Sufletul tau cu ce se alege?
 
2. Sa nu conteze cati bani are. Sa nu te arunci in bratele usorului, ci sa muncesti sa fii independenta. Sa nu atarni de portofelul lui pentru ca, in cele din urma, vei deveni supusa lui. Și daca pleaca, tu cu ce ramai? Merita sa ai tot ce vrei in schimbul sufletului tau? Esti iubita sau femeia ce-i curata toate mizeriile?
 
3. Sa promita putin si sa faca mult. Daca vrei sa iti imparti viata cu un barbat, alege unul practic, unul care stie ca promisiunile lui prind valoare cand sunt argumentate cu fapte. Un barbat care mai mult vorbeste decat face, iti va spune mai mult decat simte cu adevarat.
 
4. Sa iubesti fara temeri. Sa nu te temi daca simti ca inima isi ia zborul din pieptul tau si va ateriza fix pe sufletul lui. Sa nu frangi zborul de teama de inaltime. Iubirea te inalta. Sa nu iubesti cu jumatati de masura pentru ca vei avea jumatate de suflet gol, iar cea mai mare fericire e cand ai sufletul plin de persoana pe care o iubesti.
 
5. Sa ierti, fiica mea. Dar sa ierti doar ce nu iti calca in picioare demnitatea. Sa nu ierti daca isi sterge bocancii cu sufletul tau. Sufletul iti va spune ce sa ierti si sa ramai si cand sa pleci, Nu te amagi singura crezand ca vei muta muntele din fata ta. Oamenii se schimba temporar, un fel de vacanta a firii, insa orice vacanta are si un sfarsit, nu?
 
6. Sa nu fii geloasa. Știu ca acum suntem incurajati, mai mult ca niciodata, sa ne subjugam unul pe altul. Tu sa nu faci greseala asta si nici sa nu ii accepti lui. Tu sa intelegi ca iubirea este libertate, mai stii randunica ranita de care ai avut tu grija, cand erai mai mica? Ei, ai vazut cum facea cercuri in aer, zbura cand spre soare, cand ametitor catre pamant? Cam asa sa vezi libertatea sufletului, un zbor continuu.
 
7. Sa nu va mintiti. Sa nu nasteti minciuni, caci apoi veti intra intr-un cerc vicios din care doar separarea va va mai scoate. Iubirea este straina de himere. Sa nu crezi ca poti minti doar o data, prima data este mai greu, apoi pierzi sirul. Daca te minte el, pleaca si cauta barbatul care isi poata asuma faptele, vorbele si iubirea ta. Nu accepta langa tine un papa-lapte.
 
Fata mea, tu sa fii femeie frumoasa la chip, minte si suflet. Sa fii o femeie puternica si sa nu intelegi ca puternic inseamna sa nu plangi. Daca plangi, umarul meu va fi mereu aici pentru tine. Sa iti calesti mintea si sufletul, sa inveti lectiile vietii, sunt cele mai importante. Sa ai grija de tine! Tata te iubeste!
 
sursa luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *