Dumnezeu cladeste pentru fiecare om o casa

Un tanar bogat, care traia in desfatarile lumii si de cele sufletesti nici habar nu avea, avu intr-o noapte un vis mantuitor. Se facea in vis, ca ajunsese in Rai si se desfata in frumusetile de acolo, insotit de Sfantul Petru, care ii dadea explicatiile necesare. Intr-un loc vazu cladindu-se un palat stralucitor. Tot materialul ce se folosea la zid, era de aur si argint curat.

Pentru cine se cladeste acest palat maret?, intreba tanarul.

Pentru Nicolae, servitorul tau., raspunse Sfantul Petru, dar Nicolae servitorul, nici nu va sti cum sa foloseasca acest palat¦ el locuieste intr-o casuta mica¦ el se va rataci intr-un astfel de palat. Sfantul Petru nu raspunse nimic.

Mersera mai departe si ajunsera intr-un loc unde cladea un bordei foarte subred si slab. Mesterul care lucra la el, incerca sa-i faca peretii cu trestie, fan si paie, pe care le lega la un loc, le presa si apoi le lipea cu lut.

Dar asta ce inseamna?, intreba tanarul mirat, asa ceva n-am mai vazut in viata mea¦ sa cladeasca cineva cu paie si fan?¦ 0 mica scanteie va preface in scrum si cenusa o astfel de casa de paie¦ Si pentru cine se cladeste acest bordei subred?

Pentru tine, raspunse Sfantul Petru.

Cum? Pentru mine?, intreba tanarul mirat, O, nu¦ acest lucru nu se poate¦ eu am locuit pana acum intr-un palat¦ intr-un astfel de bordei n-as putea trai nici un singur minut.

Si totusi, raspunse cu apasare Sfantul Petru, acest bordei se cladeste pentru tine¦ Sa stii, iubite tinere, ca aici in Rai, Mesterul nostru cel Ceresc, Dumnezeu, cladeste pentru fiecare om o casa (2 Cor. 5,1). Servitorul tau, Nicolae, traieste o viata de rugaciuni si de fapte bune; el da material care ramane: aur si argint. Dar tu traiesti o viata de desfatari lumesti; tu dai material ce nu va putea rezista focului: paie, trestie si fan.

In decursul acestei vorbiri, bordeiul luase foc si trosnea din toate incheieturile. In zgomotul acelui trosnet, tanarul se desteapta din somn, ingrozit peste masura si tremurand de frica¦ visul acesta i-a strapuns inima si viata¦ a iesit din lume si a inceput sa stranga material trainic pentru casa lui vesnica¦

Frati crestini! Temelia mantuirii noastre este Iisus Hristos (i Cor. 3,11). Dar fiecare sa ia bine seama cum cladeste deasupra acestei temelii (1 Cor. 3, 10). Daca cineva cladeste pe aceasta temelie: aur, argint, pietre scumpe sau daca cladeste: paie, fan, trestie, lucrarea fiecaruia va fi data pe fata; ziua Domnului (Judecata de apoi) o va face cunoscuta, caci se va descoperi in foc. Si focul va dovedi cum este lucrarea fiecaruia (1 Cor. 3,12-13).

Din Protosinghel Nicodim Mandita, Capcanele Iadului, Editura Agapis, Bucuresti, 2008, p. 26-28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *