Fii smerita, dar nu umilita…

Draga mea, cu totii stim ca nu iti este usor sa traiesti intr-o lume in care toti ceilalti par sa fie mai puternici decat tine si ca tu esti de fapt o invingatoare in fiecare zi prin insasi natura ta. Lupti zilnic pentru familia ta, pentru tine, pentru toti cei din jur. Te lupti cu valul continuu de vase din bucatarie, cu hainele ce par sa se murdareasca continuu, cu fiecare strigat al celor din jur pentru a-i ajuta, cu toate cerintele de la serviciu si cu toate cutumele societatii.
 
Totusi, nu uita niciodata ca si Iisus Hristos a avut o Mama, o fecioara care a redefinit locul femeii in lume. Puternica chiar si in cele mai cumplite momente, Ea a ajuns sa ne fie tuturor o mama, o prietena in rugaciune si un model cat se poate de bun pentru fiecare dintre femei. Cu cat respect si smerenie o privesc toti!
 
Imi vine greu sa cred ca nu ti-ai dori sa fii si tu respectata de toti din jurul tau, dar pentru a ajunge la acel nivel trebuie sa te respecti mai intai pe tine. Asa ca, te rog, fugi de orice gluma fara perdea, de orice aluzie spre ce nu se cade si nu incuraja astfel de comportamente. Gandeste-te ca daca tu accepti o astfel de fapta si o accepta si prietena ta si sora ta si mama ta, astfel, va trebui sa o inghita ca cel mai cumplit nod in gat, si fiica ta, nepotica ta sau orice alta fiinta draga tie. Nu uita ca de la vorba la fapta nu este decat un pas. Fugi de cei care-si permit prea mult si neaga-le dreptul de a-si permite. Faptul ca traiesti intr-o societate libera nu iti ingaduie tie, ca fiica a crestinatatii, sa pleci capul in fata oricarei vorbe sau atingeri ca si cum nu s-ar intampla nimic. Iti poti mutila fiinta interioara fara sa iti dai seama si cat de crunta mi se pare palma pe care ai da-o dragostei tale.
 
Arata-te ca o sotie crestina tuturor celor din jur atat femeilor, cat si barbatilor. Vorbeste lustruindu-ti cuvintele prin gandire si credinta si nu fa niciodata ceea ce stii ca tie nu ti-ar tihni. La multi ani! se poate se zice si doar verbal si multe situatii incomode se pot rezolva cu tact. Nimeni nu te poate forta sa zambesti la vorbe necuviincioase si nimeni nu ar trebui sa iti vorbeasca nepotrivit. Nu uita ca respectandu-te pe tine in astfel de cazuri, respecti si voia Lui Dumnezeu, dar si un juramant pe care l-ai facut sotului tau.
 
Totusi, daca simti ca nu poti sa-ti tai voia si te lasi ispita de vorbe si de fapte cu subinteles, subliniaza faptul ca doar tu esti asa, nu toate femeile se coboara in mal tragand pe altele dupa ele. Bulgarele de zapada devine imens cand tu zambesti la o gluma fara perdea si azi si maine, poimaine, asa ca permite-ti doar ce stii ca poti sa-ti asumi. Nu uita ca in fata celorlalti faptul ca tu accepti iti ataseaza o serie de apelative si ca o alta femeie nu merita sa iti care faptele in spate. Seriozitatea, nu inseamna ca cealalta nu are simtul umorului. Ceea ce tie iti place s-ar putea ca pe alta sa deranjeze, asa ca mai bine comporta-te ca ceea ce vrei sa fii, sa devii, nu ca o papusa cu care poate vorbi oricine oricum si pe care o poate imbratisa oricand pentru a rade. Asuma-ti si riscul ca femeile sa te judece mai aspru decat toti, pentru ca le dai si lor o fata noua, patata, pe care n-o vor accepta de dragul tau.
 
In speranta ca paragraful de mai sus nu ti se potriveste deloc, lupta, lupta in continuare si pentru dreptul tau de a fi femeie crestina asa cum te-a lasat Dumnezeu si nu cum vor altii sa fii pentru ca par mai puternici. Fii smerita, dar nu umilita. Fii vesela, dar nu stridenta. Fii rabdatoare, dar nu nerespectata. Fii buna, dar nu o papusa.
 
Doamne ajuta!
 
(Alexandra Clipa)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *