Inelele trebuie sa le aduca aminte sotilor ca nu isi mai apartin lor insisi

Și inelele care li se pun pe deget sotilor la cununie amintesc de darul harului dumnezeiesc pe care l-au primit prin Taina Cununiei si de faptul ca trebuie sa aprinda acest dar si sa nu uite sa se roage lui Dumnezeu pentru bunastarea familiei si, bineinteles, unul pentru celalalt. Inelele ne amintesc, de asemenea, despre legamintele de credinciosie, de fidelitate, pe care si le fac unul celuilalt mirele si mireasa. (…)
 
Asa cum am spus, inelele trebuie sa le aduca aminte sotilor ca nu isi mai apartin lor insisi.
 
Cand invatam la seminar, monahii si burlacii ii numeau in gluma inelati pe tinerii seminaristi casatoriti. Ei, monahii sunt, in general, oameni veseli… Dupa cum se stie, pasarile se ineleaza la piciorus, si inelul lor arata ca pasarea respectiva este sub observatie, ca nu e libera, ca apartine cuiva. Si omul cu inel arata ca nu mai este liber, ca inima lui este ocupata si ca este legat pe veci de jumatatea sa. Nu degeaba inelele sunt fara inceput si fara sfarsit, simbol al vesniciei, al nesfarsirii.
 
Asta le aduce aminte inelul de logodna sotului si sotiei, precum si tuturor celor de fata.
 
La randuiala logodnei, preotul se roaga ca Domnul sa intareasca logodna mirelui si miresei in credinta, in intelegere, in adevar si in dragoste. Aici se are in vedere, bineinteles, credinta in Dumnezeu ca Datator al tuturor bunatatilor, pentru ca El spune: Fara Mine, nimic nu veti putea face. Aici exista insa si un alt sens: sotii trebuie sa aiba credinta unul in celalalt. Credinta inseamna incredere in cel pe care il iubesti, precum si credinciosie, fidelitate fata de cel iubit.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *