Na, mai bate-o daca poti!

Intamplarea aceasta mi-a povestit-o un tanar.
 
Acesta avea un verisor care se casatorise cu o fata minunata si foarte inteleapta. Se intelegeau foarte bine si nimic nu umbrea fericirea lor. Nu-i mai retin numele, dar sa zicem ca-l cheama Nicolae.
 
Intr-una din zile, pe cand se afla la serviciu, colegii lui au inceput sa se laude cu faptele lor. Unul zicea: Eu, cand merg acasa, nevasta sta dreapta inaintea mea. Altul spunea: Eu, cand intru in casa si ma asez pe pat, copiii imi scot incaltarile, iar nevasta imi aduce mancare, fara a indrazni sa zica o vorba, stiind ce o asteapta. Fiecare se lauda cu asa-zisele fapte bune.
 
Auzind, Nicolae a zis: Mai fratilor, eu nu va inteleg! In casa mea exista atata liniste si pace, si de aceea eu nu ma cert niciodata cu nevasta si nu e nevoie sa o ating macar cu un deget. S-o crezi tu, i-au raspuns ei razand. Ia sa te duci un pic ametit si sa faci scandal, sa vezi cum iti pune castronul in cap!.
 
Continuand discutia pe tema asta, in cele din urma, l-au convins sa o incerce. Au hotarat sa se stropeasca cu un pic de bautura, ca sa miroase, iar apoi s-o faca pe suparatul. Zis si facut.
 
Ajungand acasa, intra si tranteste usa, clati-nandu-se. Fara sa zica nimic, se aseaza, fortandu-se sa para nervos. Mancarea era calda, ca de obi-cei, si asezata pe masa. El gusta si impinge far-furia la o parte, lasand sa-i cada mana cu zgomot pe masa. Sotia il priveste mirata si, apropiindu-se de el, ii zice cu blandete: Nicule, te rog sa-mi spui cine te-a suparat, sau, daca nu-ti place man-carea, iti fac imediat alta. Hai, linisteste-te si spune-mi cu ce pot sa te ajut! i-a zis ea manga-indu-l pe cap.
 
Atunci el nu a mai rezistat si a inceput sa zambeasca si a exclamat: Na, mai bate-o daca poti! si, imbratisand-o, i-a povestit toata istoria provocata de colegi.
 
Extras din Monah Pimen Vlad, Povestiri duhovnicesti, vol. I, Editura Axa, 2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *