Nu exista inima fara tristeti

Ce putem face? Asa a oranduit Domnul, ca viata noastra vremelnica sa nu treaca fara necazuri, precum s-a spus: nu exista cap fara dureri, nici inima fara tristeti. Dar mai uimitor decat toate este faptul ca nici un om sfant, oricat de sfant si desavarsit ar fi fost el, nu si-a petrecut viata fara sa fi indurat ceva, si aceasta pentru ca omul sa nu se inalte pe sine. Si daca sfintii au indurat, noi cu atat mai mult trebuie sa induram!
 
Bolile trupesti sunt trimise omului de Dumnezeu nu intotdeauna ca pedeapsa pentru pacate, ci uneori si din bunavointa, pentru eliberarea sau pentru pazirea noastra de bolile sufletesti, care sunt mult mai primejdioase decat cele trupesti. (Sfantul Antonie)
 
Invata-te mai mult sa taci, caci atunci nu vei gresi, nici nu vei osandi. Cand vei inceta sa cartesti si vei sluji cu mai multa osardie bolnavilor, pentru Dumnezeu, atunci te vei izbavi de boala ta, nu numai de cea a trupului, ci si de cea a sufletului. Iar daca in vremea indreptarii boala nu va pleca, inseamna ca aceasta ti se intampla pentru ca sa ti se daruiasca cununa rabdarii in viata viitoare, pentru totdeauna. (Sfantul Iosif)
 
(Ne vorbesc Staretii de la Optina, Editura Egumenita, 2007, p. 12)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *